Sea Horse
En av de mest klassiska och beryktade Helsingforskrogarna är och förblir restaurang Sea Horse, på Kaptensgatan i stadsdelen Ulrikasborg. På 60-talet kallades krogen för Sikala, Svinstian, och var den självklara mötesplatsen för unga konstnärer, författare, poeter och journalister på uppåtgående i det finska kulturetablissemanget.
De som inte kunde betala fick äta och dricka på kredit eller betala med ett konstverk eller en dikt till den barska men rättvisa ägarinnan Anna-Liisa Paukku. Förutom lokala kändisar som författaren Henrik Tikkanen, poeten Pentti Saaritsa och skulptören Kimmo Kaivanto, så missade aldrig internationella giganter som Jean-Paul Sartre, Pablo Neruda och Dizzie Gillespie en middag på Sea Horse när de besökte Helsingfors.
I dag märks inte mycket av de stökiga åren, Seahorse har med åren mognat till en lugn och lågmäld äldre herre. Men stämningen och historierna sitter bokstavligen i väggarna. Matsalen påminner inte så lite om ett gammalt ölcafé från 1930-talet där tiden stått stilla.
Vita linnedukar, vackra väggmålningar, knarriga funkismöbler och korrekta kypare bildar en svårslagen tidsmaskin. Mycket av menyn är också sig lik. På Sea Horse serveras en elegant men rejäl finsk husmanskost. Rätter som Biff med lök, Gös á la Mannerheim och knaperstekt strömming har sin självklara plats.
Sea Horse, Kaptensgatan 11, 00140 Helsingfors, Finland
https://www.seahorse.fi/