1. Vandra på Kanarieöarna
Pandemin har förändrat våra vanor och beteenden och en av de mer positiva konsekvenserna är att vandring har blivit var mans favoritsyssla och trendigare än någonsin. Alla vill vandra och var gör man det inte bättre än på Kanarieöarnas varierade utbud av natur – här finns vandringsleder i höga berg och djupa dalar, djungelliknande områden, slingrande finkorniga sanddynor och branta vulkanklippor.
På Teneriffa kan den som söker höga höjder och äventyrlig trekking vandra via flera olika leder till Teides topp – en oförglömlig upplevelse upp till toppen av Spaniens högsta berg.
Vill man hellre vandra bland barrskog och böljande kullar är rutten Ruta de la Plata på Gran Canaria ett bra val. Söker du utmanande vandring hittar du det på Lanzarote. Camino de los Gracioseros är bara 4,5 kilometer lång, men tuff på grund av sina branta uppförs- och nerförsbackar men slutar vid sundet Río där man kan ta sig ett välförtjänt dopp i havet.
Utanför Fuerteventura ligger den lilla obebodda ön Lobos som är en av Kanarieöarnas bäst bevarade områden. Hit tar man sig med båt från Corralejo och vandringsrutten går runt den lilla ön från kajen till fyren Martiño. På vägen passerar man Marrajos saltgruvor och lämningar av den gamla bosättningen Puretito, som fiskare använde sig av förr i tiden.
La Palma erbjuder många vandringmöjligheter, till exempel genom ravinen Angustias eller upp mot utsiktsplatsen Cumbrecita och bergstoppen Bejenado.
På El Hierro finns vandring med stora höjdskillnader. Leden Jinama går bland stenar, stigar och odlingssträckor och lämpar sig för den som gillar utmanande trekking på grund av höjdskillnaderna, men den går att vandra på tre timmar.
På La Gomera kan man vandra leden Contadera – El Cedro som går genom frodiga dalar och djupa skogar och avslutas vid ett 150 meter högt vattenfall. Kort och gott – vad man än söker finns vandringleder som kan tillfredsställa de flesta önskemål på Kanarieöarna.
2. Naturliga bassänger
Bada i naturens egna skapelser – havets egna pooler och laguner av saltvatten – ett garanterat klorfritt dopp, som finns på många olika plaster på flera av öarna. De mest kända finns på norra delen av Teneriffa, som Charco de La Laja och Charco del Viento som är resultatet av gamla vulkanutbrott.
Las Salinas de Agaete ligger på Gran Canaria och består av tre fantastiska naturliga pooler som skyddas mot det öppna havet av en fortliknande mur. Poolerna är länkade via lavatunnlar och det finns solterrasser att slappa på mellan doppen.
Den minsta Kanarieön El Hierro har ovanligt vackra och klara naturliga pooler. La Maceta i Frontera på norra El Hierro är den barnvänligaste.
Charco Azul på La Palma har fått sitt namn från den klarblå färgen på vattnet i havspoolen. Det här är ett populärt besöksmål tack vare poolens storlek och att det även finns en mindre pool för barn. Man har även utrustat badplatsen med allsköns bekvämlighet som trappor, omklädningsrum och säkerhetsåtgärder.
Söker man mer isolerade, orörda naturliga pooler är Punta Mujeres på nordöstra Lanzarote ett bra val. Platsen är som en naturlig vattenpark som ligger i närheten av en söt liten by med vitkalkade hus.
Aguas Verdes i Betancuria på Fuerteventura är ett bra exempel på orörda naturliga pooler. På en sträcka på sex kilometer ligger flera pooler och havsbukter på rad och är perfekta om man är ute efter ett dopp i avskildhet.
Om man söker ett familjevänligt alternativ är Charco del Conde på La Gomera ett bra val, när vattnet börjar dra sig tillbaka är den här poolen perfekt för de allra minsta eftersom den nästan alltid är skyddad mot havet.
3. Paradores, historiska hotell
Paradores är en över hundra år gammal hotellgrupp som bygger på idén att rädda, renovera och öppna hotell i gamla historiska byggnader som slott, palats och kloster. Det finns över 90 Paradorhotell i Spanien, alla är unika, med den gemensamma nämnaren att samtliga är fantastiska kulturskatter.
Kanarieöarnas exemplar är inga undantag. Ett av de läckraste är Parador de Cruz de Tejeda som ligger i bergen 35 kilometer utanför Las Palmas på Gran Canaria. Det är inte bara en fantastisk byggnad, utan har även ett spektakulärt läge, på 1 500 meters höjd ligger hotellet med fantastisk utsikt över trädtoppar och raviner. Här finns en vacker spa-avdelning, infinitypool, utomhusjacuzzi och bra restaurang.
Teneriffa kan stoltsera med ögruppens kanske populäraste Paradorhotell – Las Cañadas del Teide, som ligger i Teide nationalpark. Hotellet är den enda byggnaden i parken och ligger på 2 000 meter över havet med utsikt över Teide och vulkankratrarna Çhaorra och Montaña Blanca. Hotellet har en mysig mountain lodge-känsla, men det är framförallt det isolerade läget och enskildheten i naturen som ger den speciella känslan.
På Parador La Gomera, på ön med samma namn, är inredningen och känslan en annan. La Gomera var sista anhalten för Columbus innan han satte segel för att styra mot Amerika och hotellet är, som en hyllning till honom och alla andra sjöfarare som gjort samma resa, fyllt med maritima inredningsdetaljer och navigationsinstrument.
4. César Manriques Lanzarote
Lanzarotesonen César Manrique är en tvärvetenskaplig allkonstnär, arkitekt och skulptör som har lämnat stora avtryck på Lanzarote med sina unika konstverk, installationer och projekt. Han lämnade ön för att studera konst i Madrid och bosatte sig på 1960-talet i New York, men återvände sedan till sin barndomsö för att stanna livet ut. Här använde han ön som sin kanvas och satte sin prägel på den i många olika projekt.
Utsiktsplatsen Mirador del Río på norra Lanzarote är ett av hans främsta konstverk och ligger på krönet av en klippa. För att få byggnaden att smälta in med naturen har han använt samma vulkaniska bergarter som i omgivningen som byggmaterial och enbart använt kurviga former – här finns ingen rät vinkel någonstans. Missa inte att inspektera insidan av byggnaden som även den är spektakulärt inredd, men även för att utsikten från panoramafönstren nästan är ännu bättre än från utomhusutsiktsplatsen.
César Manrique ligger även bakom Lanzarotes museum för modern konst, Castillo de San José. Som namnet antyder var detta från början ett militärt fort, och Manrique såg till att den nedgångna ruinen fick nytt liv i form av ett konstmuseum. Tanken var att förena konst och gastronomi – här finns även en hyllad restaurang.
Ett annat museum på ön som han ligger bakom är La Casa Museo del Campesino, där man kan beskåda lokalt hantverk. Här finns även det 15 meter höga Fertilitetsmonumentet. Men det är inte bara konst och byggnader som Manrique lämnat efter sig. I Guatiza, på Lanzarotes norra del, anlade han en kaktusträdgård med 1 400 olika kaktusarter från hela världen. Detta cactarium är César Manriques sista verk.
5. Upptäck magin bortom turiststråken
Kanarieöarna har gott om gömda och magiska platser bortom allfartsvägarna. I naturreservaten och bergen finns fantastiska platser att upptäcka – för den som vet var man ska leta. Gör som lokalborna och lämna turiststråken därhän för att upptäcka mindre utforskade platser. En fascinerande plats är udden Bufadero de La Garita i Telde på Gran Canaria, där man kan stanna till för att betrakta ett otroligt häftigt naturfenomen. Längst ute vid klipporna har den vulkaniska bergarten skapat en pool som är förbunden med havet via undervattenkanaler. De gör att vattnet i poolen fylls på och sköljer upp med otrolig kraft, ett naturens egna magiska skådespel. Ju högre vågor, desto bättre show.
På sydvästra Gran Canaria ligger stranden Playa de Tauro som är en perfekt plats för den som vill paddla kajak bland klipporna. Här har man även möjlighet att beskåda en av öns vackraste solnedgångar. En annan dold pärla på Gran Canaria är naturreservatet Los Tilos de Moya som ligger inåt landet på den norra delen av ön. Det är en grön oas med unik flora och fauna – och ett hett tips för ornitologer; här finns många olika fågelarter.
Teneriffa har också gott om dolda godbitar, som grottan Cueva del Viento. Den skapades som ett resultat av vulkanen Pico Viejos utbrott för över 27 000 år sedan. Grottan är Europas största labyrintsystem av lavatunnlar, och många av dem kan man faktiskt besöka och gå in i. En annan unik plats på Teneriffa är Vilaflors månlandskap. Det ligger i Teide nationalpark högt uppe på berget och är ett makalöst månlandskap av konformade, märkliga stenformationer skapade av väder, vind, hav och tid.
6. Den hållbara ön El Hierro
El Hierro är ett föredöme när det kommer till hållbarhetsarbete – sedan invigningen av kraftverksdammen Gorona del Viento är det här den första självförsörjande ön med förnybara källor. Målet är att bli 100 procent hållbar året runt. Ön började sitt hållbarhetsarbete på 1990-talet då man tog fram en modell för hållbar utveckling, som bland annat inkluderade organiskt jordbruk, hållbar transport och marinreservatet La Restinga-Mar de las Calmas, som ska stävja överexploatering.
Reservatet är tack vare sitt skyddade läge en fenomenal plats för att se det rika undervattenslivet – vattnet är klart som kristall och platsen är särskilt populär bland undervattensfotografer och dykare. Här ligger även El Bajón, ett undervattensberg som tack vare sina 100 meter djupa, vertikala väggar drar till sig massvis av fiskar och undervattensdjur.
Berget har två toppar på respektive sex och nio meters djup och är en av de bästa dykplatserna i marinreservatet La Restinga-Mar de las Calmas. Här kan man se sköldpaddor, valhajar, djävulsrockor och muränor. I oktober 2011 fick en undervattensvulkan nära kusten ett utbrott, vilket skapade ett ännu rikare undervattenlandskap med grottor, sandiga plattformar och väggar. Det finns även andra spännande dykplatser utanför reservatet, som Baja Bocarones, Barco Chino, Roque Bonanza och Baja Palometa.
7. Stjärnorna lockar till astroturism
Om du inte har sett himlavalvet från Kanarieöarna har du aldrig sett en ordentlig stjärnhimmel. Ögruppen har helt unika förutsättningar för att se himlavalvet från sin allra bästa och tydligaste sida. Tack vare sitt avsides läge i Atlanten utanför Afrikas västra kust finns inga störande ljusföroreningar, och de ljumma passadvindarna skingrar molnen vilket ger exceptionellt stjärnklara nätter. Himlavalvet och dess stjärnor har fascinerat mänskligheten sedan urminnes tider, men intresset för rymden, astronomi och att få möjlighet att njuta av en helt ostörd, stjärnklar himmel har ökat på senare år. På Kanarieöarna har tre områden fått den internationella utmärkelsen “Starlightreservat”, vilket ges till territorier som bevarar det naturliga ljuset intakt. Det är ön La Palma, ön Fuerteventura och bergstopparna på Teneriffa.
På Kanarieöarna finns två astronomianläggningar som används för forskning, men som man kan besöka som privatperson: Observatorio del Roque de los Muchachos på La Palma och Observatorio del Teide på Teneriffa. Totalt innehåller de tillsammans teleskop och instrument från ett 60-tal institutioner från mer än 20 länder. Dessa är den viktigaste samlingen av observationsanläggningar för astrofysik inom EU.
På Teneriffa finns teleskopet Gregor som är Europas största. Boka ditt besök i god tid. Vill man hellre upptäcka himlavalvet under bar himmel med lite hjälp från en expert finns det flera företag som anordnar guidade turer nattetid på flera olika platser. Utsiktsplatsen på vulkanen San Antonio, på öns södra del, är en sådan. Härifrån har man en utmärkt panormavy över himlavalvet. I Teide nationalpark på Teneriffa hittar du observationsplatser som berget Guajara, eller omgivningarna kring hotellet Parador de Cañadas del Teide, som även arrangerar olika aktiviteter ledda av astronomiguider.
På Fuerteventura finns också flera bra platser för att observera himlen. Mirador de Morro Velosa, är ett naturligt observatorium i Parque Rural de Betancuria och Mirador Astronómico de Sicasumbre är en annan bra plats med stjärnkartor och förklaringar till vad du ser på himlavalvet. På Gran Canaria finns det astronomiska observatoriet Roque Saucillo och Llaños de Garañón i Tejeda.
8. Action och adrenalin
Låt adrenalinet flöda på Kanarieöarna. Öarnas versifierade natur, väder och vind ger utmärkta lekplatser för alla adrenalintörstande äventyrare på jakt efter nästa kick. Bungyjumping, klättring, skärmflygning, bodyboarding, surfing, vindsurfing, kitesurfing – här finns top notch-förutsättningar för alltihop.
Är du en hängiven klättrare är Gran Canaria en given destination för dig, som med sina varierade vulkanbergarter är en geologiskt spännande plats att utforska. Här finns många alternativ – bergsväggarna i Ayacata passar för alla nivåer. Ravinen i Fataga lämpar sig för proffsen. Man kan också klättra i skogarna i Tamadaba. En annan utmaning är att ta sig uppför Roque Nublo eller Pico de las Nieves, belägen på nästan 1 950 meters höjd. Om du är professionell klättrare kan du bestiga Roque Cano på La Gomera.
Öarna är även utmärkta platser för adrenalinstinn mountainbikeåkning som passerar genom lummiga skogar, torra vulkaniska stäpper och vacker natur. Så gott som alla öar har fina rutter, men några värda att nämna är rutten på norra Fuerteventura där man cyklar genom öns karga landskap med utsikt över havet, eller genom skogarna på Teneriffa från La Esperanza till Santiago del Teide.
Har du inte testat skärmflygning är det en god idé att göra det just här. Bergen och vindarna ger perfekta förhållanden för sporten och utsikten över natur och hav är oslagbar från ovan. Costa Adeje på Teneriffa är en bra plats för detta, eller från toppen av Dos Hermanas på El Hierro. Nybörjare gör tandemflyg med en erfaren instruktör, det finns flera företag som arrangerar detta.
Vi kan inte prata om action och Kanarieöarna utan att nämna surfing i alla dess former – vågsurf, vindsurf, kitesurf – här finns ypperliga förhållanden för samtliga varianter av sporten. Stränderna El Confital på Gran Canaria, El Quemao på Lanzarote eller El Socorro på Teneriffa är välkända surfstränder och här finns även företag som hyr ut nödvändig utrustning och surfskolor för nybörjare. Fuerteventura är känt för sin kitesurfning tack vare dess stadiga vindar. Här hänger man med fördel på stranden Playa del Hierro. Den riktigt äventyrlige tar sig till den lilla ön Lobos, där man kan hitta Kanarieöarnas längsta högervåg.
9. Workation – flytta kontoret till solen
Kanarieöarna var snabba med att snappa upp det nya behovet av flexibla arbetsplatser för digitala nomader och tidsbegränsat distansarbetare. När pandemin slog till var ögruppen redan många steg före, med välfungerande platser för coworking och hotell och boenden lämpade för långtidsuthyrning.
Några av kontorshotellen som erbjuder coworking är The Square och Espacio Siono i Arrecife på Lanzarote, eller GoCoworking och DojoCoworking nära Playa de las Canteras på Gran Canaria. På Teneriffa finns Coworking in the Sun, som riktat in sig på internationella digitala nomader och utöver själva arbetsplatserna erbjuder de även möjlighet till gemensamma utflykter, nöjen, föreläsningar och seminarier. Coworking in the Sun har även lägenheter i närheten av kontoret där man kan hyra in sig i coliving, och bo tillsammans med andra. På Teneriffa hittar du Espacio Polaris och Coworking Nomad som båda är bra alternativ för en effektiv och njutbar workation.
10. Golfa med havet som granne
Att spela golf på Kanarieöarna är ett rent nöje. Här finns fantastiska banor ritade av några av världens absoluta toppnamn inom golfbanearkitektur och med temperaturer på 19–25 grader året om är det alltid säsong för en runda. Många av banorna har dessutom sina egna hotell som förutom golf, även erbjuder fina spa-anläggningar, trevliga restauranger och det berömda 19:e hålet – golfbaren. Öarnas olika karaktär färgar av sig även på banorna och du kan hitta mycket varierat spel över öarna. Banan Abama Golf i Guía de Isora på Teneriffa är designad av golfproffset Dave Thomas och ligger vackert belägen en av Teides sluttningar med utsikt över havet och ön La Gomera. Även Amarilla Golf ligger på Teneriffa och är ritad av Donald Steel och invigdes 1998. Läget på Teneriffas södra del ger vacker utsikt över Teide och har havet som närmaste granne. Buenavista Golf på Teneriffa är signerad Severiano Ballesteros och även här spelar man alldeles intill Atlanten. Golf Las Américas ritades av John Jacobs i form av en enorm amfiteater som öppnar upp sig mot havet.
Även Costa Teguise Golf, som ligger på östra Lanzarote, har ritats av världsmästaren Severiano Ballesteros och har utsetts till en av de bäst planerade anläggningarna på Kanarieöarna. Banan ligger vid foten av en vilande vulkan och är dekorerad med lavasten, kaktusar och palmer.
Gran Canaria har också många fina banor varav Anfi Tauro Golf och Real Club de Golf de Las Palmas är värda att nämnas. På den senare har man utsikt över kratern i en slocknad vulkan.
I Caleta de Fuste på Fuerteventura bokar man med fördel in sig på Golf Club Salinas de Antigua, som designats 2006 av den tvåfaldiga världsmästaren Manuel Piñero. Den lilla ön La Gomera har bara en golfbana, Tecina Golf, som bjuder in till en golfrunda i ett unikt och dramatiskt naturlandskap med spektakulär havsutsikt. Se upp för att inte hamna i det oändliga vattenhindret bara.
Det finns alltså många anledningar att besöka Kanarieöarna igen. På kärt återseende!