Den estländska huvudstaden lockar allt fler gastroturister. Med en matig mix av stolta traditioner och nyfiket nosande lockar den estländska huvudstaden numera foodies från hela världen. Som huvudstad i norra Europa är den kanske liten till storlek, men smakupplevelserna däremot blir alltmer storslagna.
Dynamiken kring Tallinn som spännande gastronomiskt nav inleddes på allvar för fyra år sedan. Det var då som VM i matlagning, Bocuse d’Or, utsåg den estniska huvudstaden som spelplats för sin europeiska final. Året därefter nådde landet sin högsta placering någonsin när Artur Kazaritski tog en imponerande sjundeplats i VM-finalen i Lyon.
Det lilla landet berömt för sina bedårande kontraster och ingredienser mellan skog, hav och sjöar kunde nu för första gången stråla starkt på samma internationella scen som sina skandinaviska storasyskon. Sedan dess är Tallinn en självklarhet på den kulinariska kartan. Något som manifesterades för tre år sedan när Estland som första baltiska land tog en välförtjänt plats i Guide Michelin.
I maj kom den nya Guiden, där numera hela 35 restauranger rekommenderas, varav de allra flesta hittas i den vackert välbevarade huvudstaden. Samtidigt väntar fler fina matupplevelser även utanför Tallinn, vissa bara 40-50 minuter bort med bil.
– Guide Michelin är det som haft mest positiv påverkan på Estland som destination.Vi har sett att även om våra besökare inte kommer hit enbart för maten så är det alltid den de hyllar när de lämnar. För varje år som Michelinguiden är i Estland ändras detta faktum mer och mer. Tack vare Michelin vet våra gäster varför man bör besöka Estland, säger Anneli Lepp,
Head of Estonian Tourism Board.
Att gå på kulinarisk restaurangrunda i Tallinn kräver sin miniweekend för att göra staden och alla stolta kockar och krögare full rättvisa. På köpet springer du med största säkerhet på eller får initierade tips av morgonpigga bagare, flinka mikroölbryggare och otippade små hål i väggen-krogar. Och avstånden är korta, liksom resan hit som klockar in på knappt 60 minuter om man väljer flyget. Med en timmes tidsskillnad mellan våra huvudstäder är det inte ovanligt att man till och med hinner landa på hemresan innan man lyfte. En smått surrealistisk känsla.
Här är 3 bubblande krogkvarter att hålla koll på i sommar:
1. Noblessner
I dessa saltstänkta före detta hamnkvarter och ubåtsvarv ligger några av Tallinns coolaste krogar. Mest mumlas det förstås om 180° by Matthias Diether, som är Estlands enda 2-stjärniga Michelinkrog. Köket där de kreativa 6-rättersmenyerna skapas ligger lika öppet som utsikten är fri från matsalen ut över Östersjön. Tyske ägaren Matthias Diether hade redan en stjärna när han flyttade hit från sin restaurang First Floor i Berlin, och att utnämna lika hippa som hungriga Tallinn till ett Lilla Berlin känns inte alls avlägset. På andra sidan kajen ligger Lore Bistro, krogentreprenören Kristjan Peäskes lite enklare alternativ till Lee inne i Gamla stan. Det här är en bistro av bästa sort, laddad med sympatisk comfort food i en miljö som andas lika mycket råa väggar som skönaste sammet.
2. Telleskivi Creative City
Kanske visste du det redan, men faktum är att Tallinn är något av ett nordeuropeiskt Silicon Valley med alla sina pigga start ups. Många av de idag fullt ut internationella bolagen såg dagens ljus just här, i de före detta industrikomplexen Telliskivi. I dag bokstavligen bubblar kvarteren av gallerier, butiker, krogar, Estlands största matmarknad, coola glassmakaren La Muu. Omtalade inte minst för sin Gröna Michelinstjärna är restaurangen på Fotografiska som drivs av Peeter Pihel, Estlands kanske mest inflytelserika kock när det kommer till matlagning med örat lika mycket mot gatans språk och smaker som den hållbara naturen. Här gäller zero waste på menyerna och naturviner i glasen. Men utan att bli präktiga och påklistrade. Fotografiska är avslappnad attityd på sitt allra soligaste humör. Börja kvällen med en fotoutställning. Åk sedan upp till takbaren för en cocktail med utsikten över stan som oliven i glaset.
Och på tal om drinkar är Junimperium landets enda hantverkstillverkare av gin. Enbär skulle kunna vara doften av Estland, så vad passar bättre än att slinka in framåt småtimmarna i den mysiga baren, alternativt ta en fabrikstur lite tidigare och lära sig allt om tillverkaren som utsågs till Bästa Internationella Producent under World Gin Awards för två år sedan.
3. Pöhjala
Gummifabriken Pöhjala vid halvön Kopli stod orörd och övergiven i över 20 år, efter att som mest ha haft 700 anställda sko- och leksakstillverkare. Idag är Pöhjala en av Tallinns allra trendigaste och mest alternativa kvarter, där kulturarbetare jobbar tillsammans nära grönskan. Många av dem köar glatt till de magiska croissanterna, surdegsbrödet och kanelbullarna, som de på de mest kreativa sätt kryddar med smarriga smakkombinationer som honung och prosciutto eller varför inte kanelkryddade äpplen och svartpeppar. När den milda sommarkvällen sedan nalkas förvandlas lokalen till Barbarea, en av Michelinguiden rekommenderad bistro med kosmopolitiska mellanrätter på menyn, men ändå med första fokus på pizzorna som langas ut i fin fart ur den heta och vedeldade italienska ugnen. I glasen bubblar det förstås av mestadels biodynamiska viner. Men ett besök i Pöhjala är aldrig fullständigt utan att besöka det underbart mysiga Café Kiosk No 3.
På vad som kan vara Tallinns mysigaste innergård döljer sig en förnäm stadsvilla från sena 1800-talet. Här har krögaren och sommeliern Kristjan Peäske skapat en drömdestination för alla som faller tungt för danska retromöbler från 1950-talet och franska mjukt färgade soffor. Lee är passande nog ordet för den uråldriga eldstaden i lokalen. Framför den vackert gröna kakelugnen serveras starkt säsongspräglade rätter av lokala råvaror, medan tonerna bär tydlig internationell touch från lika delar Köpenhamn som Japan.
Numera mytomspunnen bar just mittemot Estlands operahus. Ring telefonnumret vid den lite hemliga dörren, sedan leder viskleken raka vägen ner till Tallinns första speak easy-bar. Succén har länge varit ett faktum, och tillsammans med minst lika hemliga Botaanik något kvarter bort lockar man helt uppenbart ett kosmopolitiskt klientel.
Mitt i den mer turisttäta trakten av Tallinns 700-åriga innerstad är Rado ett utropstecken att undersöka. Den lilla fina hörnlokalen drivs av den slovakiske kökschefen Radoslav Mitro. Och de internationella utblickarna mot framför allt Italien är tydliga på den effektiva lilla menyn, medan råvarorna hämtas från den lokala centralmarknaden. Rados enkla tes: Servera bara sådant han själv gillar. En filosofi som innebär rätter lika hjärtevärmande som mättande. Rado är även rekommenderad av Michelinguiden.
Vid den vackra bukten just utanför Tallinn har Noa hittat sitt drömläge. Krogen, vars namn är estniska för kniv, rymmer en liten Chef’s Hall som har en av Estlands tre Michelinstjärnor. Men här finns också plats för en läcker långlunch i Noas större strandbistro. Stora fönsterpartier och blonda träslag förstärker känslan av en miljö som är ett nästan lika starkt dragplåster som Noas säsongsmatchande menyer. Till skillnad mot fine dining-krogens komponerade avsmakningsrätter bjuder bistron på en lika knivskarp som avslappnad attityd. Menyn byts tre gånger om året, och sommarens smaker är lekande lätta, sammansatta av grönsaker, frukt och ofta kryddade med asiatiska inslag. Bistrons kökschef Heinrich Liis presenterar också en fyrarättersmeny för 700 kronor.
Potatis, råg, gräddfil och dill. Se där några av sommarens ingredienser i det typiska, traditionella estniska köket. En av dem som bäst bevarar den gastronomiska blicken bakåt är Olde Hansa, en medeltidskrog inhyst i en gammal köpmansbostad. Även mycket vilt på menyn. 1400-talsmanéret förstärks med hjälp av musiker som spelar på traditionella instrument.
Estland är det självklara valet för den som vill uppleva ett land i sin egen takt, och få en djupare koppling till dess natur, historia, traditioner och lokala kulturer. Att resa till Estland innebär att ha all tid i världen: och se hur dåtid och framtid möts i varje ögonblick – gamla traditioner möter digital kreativitet. Den lilla nationen med sitt öppna sinne och sina fria landskap ger besökaren all den tid den behöver för att få kontakt med landets rötter och skapa meningsfulla stunder. Det är dags att besöka Estland!
Läs mer här: www.visitestonia.com