Estland börjar bli ett alltmer naturligt val för många internationella gastronomiska gäster. Och i takt med att Tallinn sedan några år tillbaka fylls med mängder av smaksäkra krogar och stolta kockteam, börjar blickarna nu samtidigt söka sig allt längre ut i det fria. Inte minst så här under sommartid när nätterna är milda och dagsljuset tycks oändligt. Ja, det är verkligen nu som det estniska landskapet lockar som starkast med sina långsträckta stränder, öar och mäktiga skogar. Här finns inte minst näring att hämta för både mathantverkare och dryckesproducenter.
Så varför inte börja med en vinsafari. De estniska vingårdarna ligger i vinindustrins norra gränstrakter och kan förstås ännu inte jämföras med ett Toscana eller Rioja, men de storslagna miljöerna som kantar vingårdarna här på landsbygden är allt annat än något att skämmas över. Dessutom skapar de långa och kalla vintrarna i kombination med sommarens måttliga värme och långa vita nätter unika förhållanden för odling av frukt och bär.
Denna helt nya terroir utforskas allt djupare av både lokala vinproducenter och nyfikna turister. Under de senaste tio åren har vinmakare funnit sina rötter i gamla traditioner och utvecklat dem vidare med hjälp av ny teknik. På den här exklusiva vinrutten Eesti Veinitee kan du följa 23 olika vinmakare från norr till söder, vinhantverkare som tillsammans producerar mer än 77 000 liter vin; det mesta på råvaror som äpple och rabarber, med några spännande tillskott av exotiska bär och kaprifol - men även en liten del från rena vindruvor.
Så dyk upp var du känner för det, eller boka i förväg. Oavsett är den här estniska vinvägen en idealisk ingång för att lära känna vinmakarens hemligheter, möta de olika producenterna och naturligtvis smaka på lokalt vin tillsammans med matchande mat, unik atmosfär och historier.
Muhu Winehouse på den rent magiska ön Muhu i västra delen av landet sägs vara den nordligaste vinturismgården i världen. De var definitivt den första i Estland. Luscher & Matiesen har drygt 2 000 vinplantor i odlingarna, mest känt är rosévinet Algus som också blev vinhusets första officiella årgång 2016. Nu väntar man ivrigt på att buteljera 2017 års skörd av Teine, som betyder ”den andra” på svenska. I trakten har man faktiskt gjort vin ända sedan 1930-talet, när man skeppade ut hela 400 000 liter per år. Muhu Winehouse öppnade för 15 år sedan och har numera ambitionen att under kommande åren plantera ytterligare
10 000 vinplantor.
Så gå på vinprovning, testa restaurangmenyn från terrassen och bo över i något av gästrummen. På Muhu är säsongen lång, och sommaren stänger först i september.
I södra Estland ligger denna gnistrande pärla och väntar på att bli upptäckt. I Estland är Pöltsamaa Wine Celler redan en populär destination över helgerna. Här kan man prova och lära sig mer om både landets och husets viner, sammanlagt 20 olika sorter för att vara mer exakt. Och förra sommaren blev man också med restaurang när Oberpahlen – Vein & Roog öppnade just bredvid vinkällaren. Krogkonceptet och menyerna är baserade på den traditionella lokala matkulturen, och är dessutom en blinkning till de recept som skapades och skrevs ner i kokböcker av baltisk-tyska adelsmän som slog sig ner här i trakten av Pöltsamaa i början av 1800-talet.
För att hylla och stödja regionens mathantverk samarbetar köksteamet med mindre producenter och gårdar i närheten som Meemeistrid, Siiraku, OleMari och Marimarta.
Lokala smaker från jord till bord finns förstås över hela Estland. Och många av landets bästa krogar hittas också långt ut på landsbygden. Två av dem är till och med belönade med varsin Michelin Green Star för sitt arbete med lokala smaker och råvaror, något som tidigare bara var förunnat Fotografiska i Tallinn.
Skogens skafferi på Soo
Förra våren fick Soo sin välförtjänta internationella utmärkelse. Bara att slingra sig vägen dit är en resa i sig, omgiven som man är av flera historiska herrgårdar som står kvar i mer eller mindre gott skick. I regionen Rapla några mil söder om huvudstaden rinner floden Keila. Där ligger Maidla Nature Resort, ett grandiost gods från 1700-talet som nu väntar på en fin facelift. Men redan har tjänstebostaden med sina råa betongväggar blivit kombinerad hotellreception för tre spännande naturvillor, och kanske framför allt en rustik matsal för Soo. Ryktet om den personliga restaurangen och dess exklusiva 6-rättersmeny har snabbt spridit sig i och utanför Estland. Numera står de auktionsfyndade matborden redo att fyllas med rätter från de mestadels vildväxande ingredienser som den unge drivne kocken hämtar runt husknuten och från skogens skafferi.
Bara för några månader sedan fick även krogen Kolm Sösarat i Lüllemäe en stjärna i Michelinguiden, framför allt tack vare sitt förstklassiga hållbarhetsarbete.
– Kolm Sõsarat berikar inte bara urvalet genom sina kreativa metoder, utan också med sina passionerade ägare som lägger en otrolig värme och engagemang i allt de gör, sade Gwendal Poullennec, internationell chef för Michelinguiden, under
prisceremonin i slutet av maj.
Namnet på årets gröna stjärnskott i Estland betyder De tre systrarna på svenska, och det är just denna trio som så framgångsrikt driver krogen här i södra delen av landet. Kocken Kirtis djupt personliga meny består självklart, särskilt så här års, nästan enbart av färska kvalitetsråvaror som hämtas både från egna odlingar och i skogen runt knuten i lilla byn Lüllemäe. Andra systern Triin sköter servicen i matsalen, medan Kadri ansvarar för köksträdgården. Ingen à la carte eller veganska alternativ, men väl en helt säsongsanpassad 7-rätters står på avsmakningsmenyn. För att sätta sitt personliga perspektiv på både maten och den magiska platsen berättas med stolthet och passion historien bakom varje rätt.
Stolthet och passion, ord som kort sagt kännetecknar både trioteamet på Kolm Sösarat och alla de krogar och kulinariska kärntrupper som nu tar täten när Estland tar allt större plats i den gastronomiska geografin.
Missa inte Peipsi Food Street 175 km. Lokala restauranger och pop up-krogar kommer att visa upp sig på en 17, 5 mil lång kulinarisk resa från Vasknarva till Saabolda.
Läs mer om Estlands starka mattraditioner:
https://www.visitestonia.com/en/an-introduction-to-estonian-cuisine
Estland är det självklara valet för den som vill uppleva ett land i sin egen takt, och få en djupare koppling till dess natur, historia, traditioner och lokala kulturer. Att resa till Estland innebär att ha all tid i världen: och se hur dåtid och framtid möts i varje ögonblick – gamla traditioner möter digital kreativitet. Den lilla nationen med sitt öppna sinne och sina fria landskap ger besökaren all den tid den behöver för att få kontakt med landets rötter och skapa meningsfulla stunder. Det är dags att besöka Estland!
Läs mer här: www.visitestonia.com