3 800 kilometer. Så långt sträcker sig den estniska kusten längs Finska viken och Östersjön. Lägg sedan till drygt 2 000 öar och resultatet är en enda lång dröm om sommar och semester, även om landskapet är nog så vackert under alla årstiders skiftningar. Men det är ändå nu som smakerna blomstrar som bäst, det är nu som frukt, bär och grönsaker nästan får den solmogna smak och doft man annars oftast förknippar med sydligare europeiska breddgrader.
Längs dessa många mil av omväxlande sandstränder och pampiga pinjeskogar hittas mängder av matupplevelser. På menyn bland annat fisk, såklart: saltad, rökt eller bara enkelt smörstekt är den en av säsongens fanbärare. Men recepten och menyerna är lika varierade och vågade som kustlandskapets restauranger i sig, som sträcker sig från högsta Michelinnivå till mysiga bistroer nära beachen, klassiska herrgårdsmiljöer eller varför inte en somrig strandvilla.
Ett förslag är att börja längst in i Finska viken i nordöst och sedan göra den matrika resan moturs, för att avsluta i trakterna av Pärnu i sydväst.
För sju år sedan öppnades restaurang Tulivee, bara ett sandkorn från berömda Liimalastranden vid Finska viken. Mycket fisk och skaldjur bland de rika rätterna, som här har fått smak av internationella influenser från både Europa och Asien. Närheten till havet manifesteras bland annat i det designade innertaket, vars struktur har fått formen av vågor.
I nästa havsnära region, Harju, ingår även huvudstaden – men denna gång väljer vi de småskaligare stigarna mot smakerna. En timme öster om Tallinn är det väl värt att stanna till i Vosu med sina charmiga små sommarhus och barer. Här har Mere 38 blivit en självklar samlingspunkt. Krogen drivs av Marko Zukker, tidigare delägare i populära kroggruppen Noa. Mere 38 hittas resten av året inne i Tallinn som Restaurant 38, men under de varma månaderna öppnar lillasystern här vid foten av Östersjön.
– Vår kökschef Joonas Koppel vill hålla menyn väldigt casual, samtidigt som han fyller rätterna med små hemliga skatter. Våra anställda gillar att vi stänger i stan så att kockarna kan bo och jobba härute tillsammans. Efter ett kvällspass brukar alla springa ner till stranden och ta sig ett gemensamt dopp, säger Marko Zukker.
28 platser inomhus, 65 platser på terrassen utomhus. Mer klarar inte det lilla köket på 20 kvadratmeter, menar ägaren som började som bartender på trendiga krogar inne i Tallinns traditionella gamla stad i slutet av 1990-talet.
Han hyllar sin kökschef Joonas Koppel för sitt driv och energi.
– Joonas var bara 19 år när han blev kökschef på restaurangen Oko. Han var en stjärna redan då. Nu har vi jobbat ihop i 13 år. Men han är en av många; kockarna här i Estland håller verkligen hög nivå. Både de och hela vår krogvärld har vuxit upp.
Just väster om huvudstaden, alldeles vid havet, ligger marinan Haven Kakumäe. Puri är inte bara ett fulländat arkitektoniskt kuttersmycke med sina höga fönster och ljusa inredning, det är också matupplevelser på toppnivå. Puri är det estniska namnet för segel och här har fisken och skaldjuren den självklara huvudrollen. Oscietra-kaviar och gratinerad krabba är några skäl att hitta till det nyskapade hamnområdet.
Men även mitt i Tallinn finns plats för storslagna, sjönära miljöer. I nyfikna Noblessner-kvarteren är UMA en av många kulinariska höjdpunkter. Kökschefen Kristjan Peäske är något av en krogprofil tack vare populära Lee och Lore Bistroo, och med UMA blickar han österut. Namnet är en förkortning på Unorthodox Modern Asia, och bästa provkartan hittas genom att testa den prisvärda avsmakningsmenyn Experience.
Fina fisken bjuds sedan när man kört vidare västerut i trakterna kring charmiga staden Haapsalu, där vi hittar ett flertal fiskrestauranger med riktigt fin svansföring. I byn Dirhami 40 minuter bort ligger Dirhami Fish Café, som liksom många andra estniska kustnära krogar bokstavligen parkerat sig på stranden. Solnedgången kommer på köpet.
Vidare en dryg timme bort ligger charmiga Haapsalu, där vi hittar ett flertal fiskrestauranger med riktigt fin svansföring. På vägen dit stannar vi till i mysiga Kloogaranna och eleganta Lahepere Villa Home. Här gör vi som den svenske kungen under sitt senaste besök i Estland: slår oss ner på den sympatiska familjerestaurangen och njuter av Silver Saas högklassiga kokkonst i hemtrevlig miljö.
Söker man skönaste avslappnade attityd söker man upp Hapsal Dietrich inne på en av Haapsalus fina smågator. Här vid tegelröda väggar och bland antika möbler doftar det lika mycket av kafé som krog. I stället för att ha en traditionell kökschef görs allt kring krogen av Hapsals två ägarfamiljer. De marina råvarorna hämtas hos den lokala fiskaren, köttet på en gård i närheten och grönsakerna kommer från grannträdgården.
Nu närmar vi oss öarna, och namn som Saaremaa och Muhu får många estländare att ladda upp inför sommaren med största semesterleendet. Saaremaa, eller kanske mer känd i Sverige som Ösel, är Estlands största ö och älskad för både sina stränder, spahotell och genuina byar.
Krogmässigt kretsar mycket i och kring största staden Kuressarrare. Testa Ku-Kuu Kuursaal, en allt annat än nyvaken fiskrestaurang som hämtar sin dagliga fångst från lokala fiskare varje morgon. Ku-Kuu är rekommenderad av White Guide Nordic och Kuursaal med sina 6 mysiga gästrum öppnade redan under slutet av 1800-talet.
Tradition och samtid i fin harmoni möter också på urcharmiga Pilguse Restaurant. Här bor man lantligt men nära havet, och slår sig sedan ner för en minnesvärd måltid i den ljust atmosfäriska matsalen. Små, estetiska rätter baserade på lokala råvaror i en miljö som verkligen lockar till långsittning.
På den mindre grannön Muhu lades mycket av grunden till det som idag räknas till det moderna estländska köket. Idéspruta på den idylliska ön var holländaren Martin Breuer, som tog sig an en lätt förfallen herrgård för knappt 30 år sedan. I dag är Pädaste Manor en destination i sig själv med några lantligt lyxiga hotellrum, avslappnade sommarkrogen Pädaste Yacht Club, och kanske framför allt nyskapande restaurangen Alexander.
Rekommendationen från Guide Michelin kryddar förstås den vackra krogmiljön inhyst i en vinterträdgård, och Alexander anses av många som Estlands bästa och mest mondäna restaurang bortom Tallinn. Miljön och inte minst mattraditionerna på Muhu tycks förstärka kockarnas kreativitet. Det var hit som Peeter Pihel (numera restaurang Fotografiska i Tallinn), kom med sin skräddarsydda bakgrund och inställning efter många år på Fäviken Magasinet i Jämtland. Kökschef blev sedan Matthias Diether, som numera driver landets enda tvåstjärniga Michelinkrog 180°.
Tillbaka på fastlandet görs den snyggaste sorti vid landets soligaste sommarstad Pärnu. Restaurant Raimond tar plats i det historiska hälsobadet vid stranden. Så här under sommartid slår man sig ner på terrassen, njuter av folklivet – och av en 3-rätters à la carte inspirerad av det nordiska köket.
Och om man aldrig kan få nog av finkorniga sandstränder och paradisiska pinjeskogar, besöker vi restaurangen Eagle. Här tio minuter från populära Pärnu bjuds vi ett sista smakprov av den 3 800 kilometer långa kustlinjen.
Golfare går en runda på Pärnu Bay Golf före middagen, andra slår sig lugnt ner i den minimalistiska matsalen. Här blickar man ut över skärgårdslandskapet och tänker att Estland för evigt har tagit plats i ens hjärta.
Estland är det självklara valet för den som vill uppleva ett land i sin egen takt, och få en djupare koppling till dess natur, historia, traditioner och lokala kulturer. Att resa till Estland innebär att ha all tid i världen: och se hur dåtid och framtid möts i varje ögonblick – gamla traditioner möter digital kreativitet. Den lilla nationen med sitt öppna sinne och sina fria landskap ger besökaren all den tid den behöver för att få kontakt med landets rötter och skapa meningsfulla stunder. Det är dags att besöka Estland!
Läs mer här: www.visitestonia.com